Menü

A bölcsességfogak

A bölcsességfog a fogsor nyolcadik tagja. Állcsontonként kettő lehet belőle. A bölcsességfogak előretöréséhez szükséges hely nem minden esetben áll rendelkezésre, ezért kibújásuk gyakran kellemetlen, feszülő érzést kiváltó folyamat. Ideális esetben a fog néhány nap alatt kibújik. A folyamat fokozott rágással, valamint a terület fogkefével történő erős tisztításával gyorsítható.

A bölcsességfogakkal összefüggő problémákat főként a fogak és az állkapocs mérete, elhelyezkedése okozza. Amennyiben egy bölcsességfog hosszan tartó fájdalmat okoz, orvoshoz kell fordulnunk, hiszen megtörténhet, hogy a fog a szájüregben rossz irányban helyezkedik el. Szintén okozhat problémát, ha a bölcsességfognak nincs elegendő helye, ezért a szomszédos fogakat tolja a középvonal felé, így okozva összetorlódásukat.

Ez előfordulhat akkor is, ha a bölcsességfog rendben kibújt, de akkor is, ha az íny alatt maradt. Ilyen esetben a bölcsességfog eltávolítása - bár a folyamatot megállítja - önmagában már nem jelent megoldást. A beékelődött bölcsességfog kihúzása kisebb műtéti beavatkozással jár, amely helyi érzéstelenítéssel, esetenként altatásban történik.

Ha van számára elegendő hely a szájüregben, a bölcsességfogat érdemes megtartani, hiszen teljes értékű fogként funkcionál. Leggyakrabban az utolsó fogak közti rés közelében fellépő szuvasodás okoz problémát, ugyanis ez a terület nehezen tisztítható. Ez a bölcsességfogat és az előtte álló fogat is roncsolja.

 

A bölcsességfogak eltávolítása

A bölcsességfogak, ahogyan nevükből is következtethetünk, több szempontból különlegesek.

Más fogainktól eltérően általában jóval később jelennek meg a szájüregben.

Pozíciójukból fakadóan gyakran nehezen hozzáférhetőek és így kellően nem tisztíthatóak. Épp ezért gyakran találunk szuvas bölcsességfogakat.

A tekintetben is egyedülállóak, hogy teljesen rendszertelen gyökérstruktúrával rendelkeznek. Ennek következtében jelentős károsodásuk esetén gyökérkezelésük nehezen kivitelezhető, és a kezelés eredményessége sem garantált. Hasonló esetekben gyakran az eltávolítás mellett dönt a fogorvos.

Gondot jelenthet még a bölcsességfogak rendellenes helyzete, szükségessé téve eltávolításukat, hiszen könnyedén okozhatják a többi fog összetorlódását.

Szintén probléma lehet, ha a fog a csontban fekszik és a szomszédos fognak ütközik. Ekkor koronai rész nem képes a szájüregbe jutni, melyen a fog kihúzása segíthet.

Fejlett országokban a leggyakrabban végzett szájsebészeti beavatkozások egyike a bölcsességfog eltávolítása, azonban a bölcsességfog(ak) eltávolítása mégsem szükséges minden esetben. Bizonyos esetekben a bölcsességfog eltávolítása csak panasz esetén indokolt, hiszen nagyobb probléma okozója lehet a beavatkozás. Ilyen eset, ha a bölcsességfog nyugvó helyzetben túlzottan közel helyezkedik el az arcüreghez, vagy az alsó állcsontban az ideglefutás közvetlen közelében található.