Menü

A száj állapota nagyban meghatározza a páciens egészségét

Bármilyen meglepő, érdekes tények derültek ki egy kutatás során.

Egyrészt a megkérdezett emberek többsége valójában nem tudja miért szükséges a fogmosás. Sőt sokan élnek abban a tévhitben, hogy a fogkőképződést nem lehet megakadályozni.

Másrészt a szájban található biofilm (az a vékony nyálkás réteg, ami fedi a fogakat és a szájüreg szöveteit) összetétele, minősége nagyban hozzájárul a páciensek teljes egészségi állapotának alakulásához.

Az már régóta ismert tény, hogy a helytelen rágás, az élelmiszerek nagyobb darabokban történő lenyelése később emésztési problémákhoz- hasfájáshoz, kellemetlen közérzet kialakulásához vezethet. Azonban csak a legutóbbi kutatások során kaptak arra választ a szakemberek, hogy a szájhigiénia más betegségekre is nagy hatással van.

Például a női daganatok 55%-a összefüggésbe hozható a szájban élő baktériumokkal, vagy a szív és érrendszeri betegségek összefüggésben állnak a fogágy-gyulladással (fogíny betegségekkel), illetve a cukorbetegség kezelése során a fogágy-betegségek is jelentősen csökkentek.

Érdekes tény, hogy a fogágy-betegek körében a gastritisért (gyomorhurut) felelős baktériumok gyomorból történő kiírtása után sem szűnnek meg a panaszok, mert ezek a baktériumok a paradontális tasakokban még szép számmal megtalálhatók.

Összességében állíthatjuk, hogy a betegségek 60-70%-a valamilyen összefüggésbe hozható a biofilmmel. Így a megfelelő szájhigiénia nem csak a száj egészségére, de az egész szervezetünk egészségére nagy hatással van.

Érdemes tehát rendszeresen konzultációt kérni a fogorvosunktól, bejelentkezni 1-1 dentálhigiéniai kezelésre!

Tegyen már ma az egészségéért és jelentkezzen be hozzánk 1 szűrővizsgálatra!