Menü

Fémkerámia pótlás vagy fémmentes cirkón korona?

Sokakban felmerül a kérdés, vajon mi a különbség a kétfajta korona/fogpótlás között persze az áron kívül.

Egy laikusnak igen nehéz eldöntenie, hogy az adott fogorvos vajon azért azt a beavatkozást ajánlja, mert valóban az a jobb, vagy a saját jól felfogott üzleti érdekeit is szem előtt tartva megpróbálja a drágább beavatkozást rábeszélni a páciensekre.

Főleg akkor okoz ez gondot, amikor nem rendszeresen járunk egy fogorvoshoz, nem bízunk még meg benne, nem ismerjük eléggé, viszont a beavatkozás sürgős.

Legtöbbet felmerülő kérdés a fogpótlásokkal kapcsolatos, hiszen létezik többféle megoldás is, melyek első ránézésre csak az árban térnek el.

Persze a helyzet valójában bonyolultabb.

Nézzük a különbségeket, és az egyes pótlások előnyeit-hátrányait!

A fémvázas koronák esetében ahogy a neve is mutatja, egy fémszínű vázra kerül rá a porcelán borítás, míg a cirkón esetében magára a cirkón anyagra (világos színű anyag). Esztétikai szempontból tehát valamivel természetesebb hatást mutat a cirkon korona.

Pontosságát, illeszkedését tekintve a hagyományos fémvázas koronákhoz képest a cirkon koronák pontosabbak, jobban illeszkedőbbek és vékonyabbak voltak. Bár a 3D nyomtatás megjelenésével és a fémváz ilyen fajta elkészítésével ez a különbség eltűnni látszik.

A fogíny állapotának változásával előfordulhat, hogy a fogíny kicsit visszább húzódik. Ilyen esetekben megtörténhet, hogy a korona váza elkezd kilátszani. Bár megint csak esztétikai kérdés, ez kit mennyire zavar, azonban az biztos, hogy feltűnőbb egy fémváz szélének megjelenése, mint egy cirkon vázé.

Akkor mit is ajánlunk?

Az első fogak borításához az esztétikai szempontok miatt cirkónium koronákat javaslunk, míg a hátsó fogak esetében – a nagyobb terhelés miatt is – jó megoldás a fémvázas fogpótlás.

Miután már a különbségekkel tisztában van, Ön is el tudja dönteni, mire is van szüksége.

Azonban azt tanácsoljuk, először jelentkezzen be egy ingyenes szűrővizsgálatra, és konzultáljon a fogorvossal, mert lehet, van más megoldás is, amit számításba kell vennie.