Menü

Dentálhigiénia

Mire jók a dentálhigiéniai kezelések?

Az otthoni szájhigiéniai eljárások (fogmosás, szájvíz és fogselyem használat, megfeleő fogkrém) mellett is kialakulhat (sőt! ki is alakul) fogainkon fogkő lerakódás. Ezeknek az eltávolítását mindenképpen bízza szakemberre, aki a fogzománc megsértése nélkül tudja azokat eltávolítani, viszonylag kicsi fájdalommal, vagy injekciót kérve teljesen fájdalommentesen is.

A fogkő eltávolítása nem csak esztétikai szempontból fontos, de sok betegség okozója is lehet. Ezért érdemes azt időről időre szakemberrel leszedetni.

Mi a fogkő?

A nyálból kioldódó mészkristályok lerakódása, amely sárgás-barnás elszíneződést eredményez a fogainkon.

Miért veszélyes a fogkő?

A lerakódott fogkő irritálhatja a fogínyt, ezáltal gyulladást okozhat, és fogágy betegségek kialakulásához vezethet. Ezek következménye pedig lehet fogvesztés, fogak kilazulása, és csontpusztulás is.

Milyen módszerrel távolítjuk el a fogkövet?

A fogzománc károsítása nélkül egy ultrahangos depurátorral rezgő mozgás segítségével elporlasztjuk a fogkövet. Éppen ebből a rezgő mozgásból következően léphet fel tűszúrás szerű fájdalom a nagyobb lerakódások eltávolításakor. Az íny alatti területeket kézi műszer segítségével szabadítjuk meg a fogkőtől.  Majd a fogfelszínt simára polírozzuk, ezzel csökkentve a lepedék újbóli lerakódásának esélyét.

Mivel a rendszeres dentál-higiéniai kezelésekkel a legtöbb fogászati panasz megelőzhető, így javasolt évente-félévente elvégeztetni.