Menü

Fogpótlás, esztétikai fogászat

Mi a fogpótlás, vagy fogbeültetés?

Az elvesztett fogak pótlásának leghatékonyabb és legbiztonságosabb módja az implantátumokra rögzített fogpótlások behelyezése.

Első hallásra bonyolult beavatkozásnak tűnhet, de az implantátumok behelyezése ma már mindennapos a fogászati gyakorlatban.

 

Mi az az implantátum és mikor alkalmazható?

Az implantátum többnyire egy csavar, amelyet az állkapocs-csontba rögzítenek, ez helyettesíti a foggyökeret és erre kerül fel a fogpótlás. Leggyakrabban titánból készül, vagy olyan anyagokból, amely nem okoz irritációt, a szervezet képes azt befogadni.

Az implantátumos fogpótlás akkor használható, ha 1-1 hiányt kell pótolni a mellette lévő fogak kezelése nélkül, illetve hidak alátámasztására is alkalmasak.

Protézisek helyett a modern fogorvoslás már inkább az implantátumos fogpótlást javasolja. Főként, hogy használatával a csont jó állapota megőrizhető, ezért is ajánlott mihamarabb pótolni az elveszett fogat.

Sőt, az esztétikai szempontok mellett fontos, hogy a rágóképességének visszanyerése is elképzelhető az implantátumos fogpótlások használatával.

Mi a feltétele az implantátumos fogbeültetés sikerének?

Az implantátumokat valójában mindenkinek be lehet ültetni, viszont az állkapocs-csont állapotának vizsgálata feltétlenül szükséges a beültetés megkezdése előtt (CT vizsgálat), hiszen ez alapján dől el, hogy szükséges e csontpótló műtét is az implantátum behelyezése előtt vagy azzal egy időben.

Természetesen a sikeres implantálás alapja az orvosi utasítások pontos betartása, illetve a különböző károsító anyagok használatának (alkohol, dohányzás, drog) mellőzése.

Néhány egészségügyi probléma befolyásolhatja az implantáció sikerét, például vérzékenység, cukorbetegség, szív és érrendszeri problémák, ezekről konzultáljon fogorvosával!