Menü

Milyen fogászati kezeléseket végzünk?

A fogászati kezelések közé soroljuk a fogtöméseket, gyökérkezeléseket, a különböző ínyproblémák és fogágybetegségek gyógyítása érdekében végzett beavatkozásokat.

Esztétikus fogtömés

Legyen minden foga tökéletesen egyforma színű- akár ép, akár tömött.

A régi típusú amalgám tömések ma már korszerűtlennek számítanak, és esztétikusnak egyáltalán nem mondhatók.


Miben nyújt többet az esztétikai vagy más néven kompozit tömés?

  • Színében nem tér el az eredeti fogszíntől
  • Nem csak a szuvas fogak tömésére, de a letört fogak pótlásához is tökéletes megoldás
  • A kialakított fogüreget teljesen kitölti, sőt a foganyaghoz rögzül, ezért a fogtömés tartós és stabil lesz
  • Antiallergén, nem tartalmaz fémet, így a fémalergiások is használhatják
  • Többféle színárnyalata létezik, ezért az Önnek legmegfelelőbbet tudjuk választani

Mi az esztétikus fogtömés menete?

Az esztétikus tömés elkészítéséhez a páciensnek semmi különöset nem kell tennie. Mindössze jelenjen meg a rendelőnkben a megbeszélt időpontban és a tömés után - amely időben nem több jelentősen, mint az amalgám tömés-, távozáskor már nem fogja tudni melyik fogával is volt a probléma.

Egy állapotfelmérést követően, ami panoráma-röntgent és vizuális felmérést jelent, szakorvossal beszélheti meg a szükséges beavatkozásokat, az alternatívákat, készítünk egy Önnek is megfelelő írásba foglalt kezelési tervet, amely tartalmazza, hogy mely időpontokban milyen kezelések elvégzésére kerül sor, és azoknak mennyi lesz a költsége. Így Ön már a kezelés legelején pontosan láthatja, sőt ütemezheti, hogy mely kezelések mikor kerüljenek sorra, ahogy azt az Ön pénzügyi helyzete megengedi.

Ahogy a tömések készítésénél az bevett eljárás, helyi érzéstelenítést adunk a fájdalom csillapítására, aztán a szakorvos elkészíti a fogüreget- eltávolítja a szuvas vagy sérült rész, majd a megfelelő eljárással a további szuvasodást megakadályozó réteget képez, ezután kerül a fogüregbe több vékony rétegben az esztétikus tömőanyag, amelyet speciális kék fény szilárdít meg, amely az ún. polimerizásciós lámpából bocsátunk ki.

Ezután az eljárás hasonló a többi tömésnél megszokottal, azaz kialakítjuk a megfelelőfelületet, polírozzuk, és beállítjuk a harapást.

Amalgám tömések cseréje

A régi még bent lévő amalgám tömések eltávolításának és új esztétikai tömésekre cserélésének menete

A régi tömések cseréjének több veszélye is van.

Egyrészt a tömött fogüreg újbóli megnyitása azzal is jár, hogy az eredeti üreget meg kell nagyobbítani, hiszen az amalgám tömés hozzátapadt az eredeti üreg belsejéhez. Ezt a fogüreg tágítást a lehető legnagyobb gondossággal végezzük, hogy minél több részt tudjunk megmenteni az eredeti ép fogból.

Másrészt az amalgám tömésben higany található, ezért a tömés eltávolításakor - amikor tömés darabok kerülhetnek a szájüregbe - nagyon körültekintően kell eljárnunk, hogy elkerüljük a nem kívánt higanyterhelés.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés rendkívüli precizitást igénylő beavatkozás.

Ilyenkor a gyökércsatornába illetve a gyökércsatorna falába baktériumok kerülhetnek, amelyek eltávolítása kézi vagy gépi gyökérkezelő tűk segítségével történik, illetve ultrahangos gyökércsatorna-tisztítóval növeljük a tisztítás hatásfokát.

Apex lokátos segítségével határozzuk meg a gyökércsatorna hosszát, amely elektronikus beavatkozás, így kismamák esetében- akiknek a röntgen készítés nem ajánlott- is biztonsággal alkalmazható.

Ínyproblémák

Önnek is érzékeny az ínye, esetleg vérzik, gyulladt, netán kellemetlen szájszagot érez, vagy mozgó, mozgatható fogakat talált a szájában.

Ezek mind vezethetnek fogínygyulladáshoz. A kiváltó okai különböző problémákból adódhatnak, lehet az egy elégtelen szájhigiénia -például rossz fogkefe használatból adódó -, esetleg nem jól eltávolított lepedék, fogkő vagy a már kezelt részeken valamilyen hiba -például tömés széle irritálja a fogínyt.

 

Hogyan történik az ínyproblémák kezelése?

Egyrészről szakorvosi eszközökkel megtisztítjuk a fogakat, eltávolítjuk róluk a szennyeződéseke és az esetleges fogköveket, illetve megszüntetjük az irritációt, az azt okozó tényezők eltávolításával vagy kijavításával.

Fogágybetegség

Mikor alakul ki fogágybetegség?

A hosszú ideje fennálló kezeletlen ínyproblémák okozzák a fogakat tartó csont kóros elváltozását- végül a csont pusztulását. A fogínygyulladás ideje alatt ugyanis a baktériumok bejuthatnak a csontba és elpusztítják azt. Bizonyos genetikai és öröklött tényezőknek, immunrendszeri zavaroknak is szerepe lehet a fogágybetegség kialakulásában.

A fogágybetegség tünetei lehetnek a fogak meglazulása, vándorlása, ínyvérzés vagy kellemetlen szájszag. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, mindenképpen keresse fel fogorvosát, a későbbi drasztikus kezelések elkerülése érdekében!

 

Hogyan kezelhető a fogágybetegség?

Meg kell tisztítani a fogíny alatti területeket, hangsúlyosan a gyökérfelszíneket (hasonlít a fogkő eltávolításhoz, de sokkal aprólékosabb művelet) és el kell távolítani minden irritáló tényezőt.


A betegség diagnosztizálása során a szakorvos javasolhatja a célzott antibiotikumos kezelést vagy súlyosabb esetben fogínyplasztikai beavatkozás elvégzését is.